Flexineb vernevelaar voor de luchtwegen

Als aanvulling en in sommige gevallen zelfs als vervanging van medicatie voor paarden met luchtwegklachten kun je de luchtwegen ‘stomen’. De kleine aerosoldeeltjes (mistdeeltjes) komen diep in de luchtwegen, op de plek waar het probleem zit. Je kunt simpel met NaCl (fysiologische zoutoplossing) vernevelen, maar er zijn meerdere stoffen die je kunt vernevelen in de luchtwegen van je paard om de longen te ondersteunen. Per paard en situatie is het belangrijk een passend behandelplan te maken en deze gaandeweg soms nog aan te passen. De Flexineb is ideaal voor paarden met astma om ter behandeling of als onderhoud in te zetten. Veel mensen huren de vernevelaar eerst en kopen hem daarna toch zelf.

De middelen die ik gebruik voor het vernevelen zijn allen dopingvrij en dus ook inzetbaar bij je wedstrijdpaard. De medicatie die je soms naast het vernevelen met de Flexineb gebruikt, zijn niet dopingvrij. Bij medicatie die je dierenarts kan inzetten kun je denken aan onder andere ontstekingsremmers, luchtwegverwijders en slijmoplossers. Maar er is niet altijd medicatie nodig naast het gebruik van de vernevelaar, zeker niet als je er vrij vroeg bij bent.

Meestal zet je de Flexineb 1 tot 2 keer daags in, gedurende 2 tot 3 weken in een periode van klachten of preventief in periodes van meer blootstelling aan ‘stof’, pollen of andere allergenen. Maar er zijn vele variaties mogelijk, afhankelijk van je paard, de situatie en de middelen die je gebruikt. Om de dag is soms ook al voldoende, waarbij het ook afhangt van het doel en de middelen die je gebruikt bij het vernevelen.

Het vernevelmasker kan ook worden gehuurd per week, waarbij we in elk geval de eerste behandeling samen zullen doen. Als je het ziet zitten, kun je de rest van dagen zelf aan de slag. Er wordt uiteraard een borg gevraagd en aan het eind van de behandelperiode dient het masker weer goed schoon en intact te worden ingeleverd, vaak in combinatie met een controle moment van je paard.