Voor het behandelen wordt het hoofd en de kauwmusculatuur geïnspecteerd. Er wordt gekeken naar eventuele blokkades en de snijtanden en kiezen worden na gelopen. Naast kwaliteit zorg ik voor een rustige benadering van het paard of de pony.

Ik werk altijd met verschillende elektrische vijlen, waarbij ik de snijtanden en kiezen niet meer dan nodig zal corrigeren. Hierbij zorg ik dat de natuurlijke hoeken en het kauwvlak zo goed mogelijk wordt uitgebalanceerd. Om netjes te kunnen werken zal ik dan ook altijd in meer of mindere mate sedatie gebruiken bij het behandelen van een gebit. Zo is er goed zicht om netjes te werken en minder stress voor het paard. Vanwege de sedatie mag het paard tot 2 uur na de behandeling vaak niet eten.

Het advies is om het gebit van je paard minstens 1x per jaar te laten controleren of behandelen als je paard geen grote afwijkingen heeft in zijn gebit. Bij jonge paarden (tussen 2 en 5 jaar oud) kan het zelfs verstandig zijn om dit 2-3x per jaar te laten doen in verband met het wisselen en veranderingen in groei die ze ondergaan. Zorg in elk geval dat je je paard laat controleren op de aanwezigheid van wolfskiesjes voor het beleren met een bit, deze kunnen namelijk voor ongemak zorgen in de mond in combinatie met een bit. Bij oudere paarden zien we vaker wat grotere afwijkingen in het gebit, waarbij het ook nodig kan zijn om meer dan 1x per jaar te controleren of behandelen.

Je kunt mij bellen of mailen voor het maken van een afspraak om het gebit van je paard te controleren en/of te behandelen. Hierbij corrigeer ik snijtanden en kiezen, verwijder wolfskiezen onder lokale verdoving en zal diastases (eventuele ruimte tussen kiezen) legen. Voor een gebroken kies is het meestal nodig om een paard door te sturen om dit netjes onder kliniek omstandigheden te verwijderen met eventuele controle door middel van röntgenfoto’s. Een enkele keer is een gebroken kies thuis op te lossen. 

Op de locatie van de gebitsbehandeling is elektriciteit nodig, kraanwater (uit jerrycan kan ook) en een plek/balk waar een touw overheen kan voor het dentale halster.