De aankoop of verkoop van een paard is altijd een spannend moment. Als koper wil je naast een match ook een gezond paard aankopen. Als verkoper wil je graag laten zien dat het paard op moment van de verkoop in goede gezondheid is. Dan bestaat er de optie om je paard klinisch en/of röntgenologisch te laten keuren. 

Afhankelijk van je eisen en de prijscategorie van het paard is een röntgenologische keuring zeker aan te bevelen. Zo weet je beter welk risico je loopt voor je een paard koopt. Is er al artrose, misschien een fragmentje in een gewricht of zijn er andere afwijkingen waardoor er problemen kunnen ontstaan. Het is een risico inschatting, want zeker weten doe je natuurlijk nooit of subtiele afwijkingen een probleem zal gaan vormen. Als er echter wel duidelijke veranderingen zichtbaar zijn op de röntgenfoto’s, zal de (ver)koop van het paard vaak niet door gaan of kan de verkoopprijs van het dier worden aangepast. 

Soms is er al een (recent) röntgen rapport aanwezig of is de prijscategorie niet naar een röntgenologische keuring, dan kun je kiezen om alleen een klinische keuring uit te laten voeren. Bij een klinische keuring wordt het paard van hoofd tot staart bekeken, hart en longen worden beluisterd en er wordt gekeken naar hoe het paard loopt (incl. buigproeven). Zo’n momentopname van de gezondheid van een paard is zeker verstandig voor je tot aankoop over gaat. 

Op de locatie van de klinische keuring dient een recht stuk met harde ondergrond te zijn, een zachte volte en een harde volte.

Voor een klinische keuring of vragen kun je vrijblijvend contact opnemen. Voor een röntgenologische keuring kan ik je doorverwijzen naar een fijne collega.