Wat is influenza?

Influenza bij paarden is een virus welke de luchtwegen aantast. Dit kan milde symptomen veroorzaken, maar paarden kunnen er ook ernstig ziek van worden. Verschijnselen die je kunt zien zijn (hoge) koorts, suf zijn, verminderde eetlust, neusuitvloeiing, vergrote lymfeknopen, hoesten, spierpijn en in sommige gevallen krijgen de paarden zelfs een longontsteking. Het herstel van Influenza duurt vaak lang, soms houden ze nog maanden last van hun luchtwegen en zijn ze gevoeliger voor andere ziektes. Influenza is besmettelijk voor andere paarden en is vrij makkelijk over te dragen. Het is niet vergelijkbaar met een griepje of verkoudheid bij de mens.

Wanneer een paard gevaccineerd is zal hij als hij in contact komt met influenza minder ziek worden en het minder uitscheiden of overdragen. Hoe meer paarden er op een stal gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans op een uitbraak op die stal is.

Als je op wedstrijd gaat, is het vaccineren tegen influenza verplicht.

Vaccinatieschema

De basisvaccinatie van een paard of pony wordt gezet rond 6 maanden leeftijd, gevolgd door een tweede vaccinatie 4 weken later en nog een hervaccinatie weer 5 maanden later (dus rond 1 jaar leeftijd). Vanaf dan is er één keer per jaar een influenza vaccinatie nodig.

Bij merries met een hoge immuniteit (zijn het laatste trimester van de dracht gevaccineerd), vaccineren we veulens vanaf 6 maanden. Bij veulens met aangetoonde lage IgG titers (te weinig biest bijv.) of bij een verhoogd infectierisico kan naast het vaste bovenstaande schema ook al een keer op 4 maanden leeftijd worden gevaccineerd.

Bescherming

2 weken na het 2e vaccin  van de basisvaccinatie treed immunisatie tegen influenza op voor 5 maanden, na het 3e vaccin treed elke keer immunisatie op voor 12 maanden. Voor het tetanus deel treed na het 2e vaccin immunisatie op voor 17 maanden en na het 3e vaccin elke keer voor 24 maanden.

equilis prequenza te body 0 tcm102 223353 e1581606764796