Wat is EHV?

EHV (Equine Herpesvirus) is een herpesvirus bij paarden wat ook wel Rhino(pneumonie) wordt genoemd. EHV heeft verschillende types die allen weer verschillende klachten kunnen geven. EHV1 en EHV4 zijn de meest bekende varianten en EHV1 is degene waar men meestal bang voor is, vanwege de kans op abortus of neurologische klachten. Zowel EHV1 als EHV4 kunnen luchtwegklachten veroorzaken, waardoor je bij alleen luchtwegklachten niet direct weet met welk virus type je te maken hebt. Gelukkig hebben we meestal (in ongeveer 90% van de gevallen) met EHV4 te maken, waarbij de kans op abortus en neurologische klachten minimaal is.

Vaccinatieschema

De basis vaccinatie zet je vanaf 6 maanden leeftijd met 4-6 weken later de booster. Daarbij kun je op een stal met een verhoogd risico ook al een keer extra vaccineren op 3-4 maanden leeftijd. 

Als de basis vaccinatie is gezet, zal je daarna elke 6 maanden moeten her vaccineren om voldoende immuniteit te behouden.

Bij drachtige merries waarbij je de kans op abortus wilt verminderen kun je op de 5e, 7e en 9e maand van de dracht vaccineren met een EHV vaccin.

Bescherming

Er zal nooit 100% bescherming optreden tegen EHV na vaccinatie, maar de paarden zullen minder ziek worden en het virus minder uitscheiden/overdragen wanneer ze gevaccineerd zijn en in aanraking komen met het virus. Hoe meer paarden er op een stal gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans dat er een uitbraak komt.

Nov16 EquipEHV MAIN