High Power Laser Therapie (HPLT) wordt regelmatig gebruikt binnen de diergeneeskunde. Het is een zeer geschikte aanvullende therapie om in te zetten naast eventuele rust en/of medicatie en soms als op zichzelf staande therapie. Een laserbehandeling geeft een boost aan de cellen, waardoor de energieproductie van de cel geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en hoeveelheid zuurstof naar het weefsel toenemen. Het metabolisme in de cellen van het weefsel verhoogd en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen. HPLT verminderd zo ontstekingsreactie, versnelt wond- en weefstelherstel, verbeterd bloedsomloop en verlicht pijn.

Enkele voorbeelden waar de HPLT voor kan worden gebruikt zijn:

  • Alle type wond-, huid- en littekenbehandelingen
  • Blessures aan pezen en banden
  • Verhoogde spierspanning of spierblessures (herstel na een slecht passend zadel bijvoorbeeld)
  • Gewrichtsklachten, inclusief artrose
  • Fracturen 
  • Zenuwbeschadigingen
  • Overal waar een ontsteking of infectie gaande is (ook bij hoefbevangenheid bijvoorbeeld)

Het is dus een breed inzetbare therapie waarbij je soms tot 3x sneller herstel kan zien. In veel gevallen is de behandelduur van een aandoening dus korter en een laserbehandeling is gelukkig niet pijnlijk. De HPLT is met de juiste instellingen tot 12 cm diep werkzaam.

Er staan verschillende type lasers. De laser waar ik mee werk wekt een golflengte van 810 nm op. Deze veroorzaakt geen veranderingen in de celstructuur van het DNA, waardoor het veilig is voor mijzelf en de patiënten.

In heel veel gevallen kan de laser dus flink bijdragen aan herstel. Heb je vragen, twijfel je over de inzet van de laser of wil je meer weten? Schroom dan niet om te mailen!

Voor wetenschappelijke onderbouwing zijn er talloze artikelen te vinden op PubMed, de verzamelplaats voor medische wetenschappelijke artikelen.

IMG 2256
3f200f71 e305 4a73 b2fa 09b169a2a19c
IMG 2317