Gebroken kies

  • Bericht gepubliceerd op:19/11/2022
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Deze 18 jarige pony kreeg een appel en toen viel ineens bijna een hele kies uit zijn mond (foto 1). Natuurlijk breek je een kies niet zomaar op het eten van een appel, dit was slechts de druppel voor de kies om helemaal los te komen. Helaas zat er nog een wortel in de kaak en deze zat muurvast. Op de 2e foto zie je deze wortel via de spiegel in beeld gebracht. Deze pechvogel mocht zich melden op een kliniek om röntgenfoto’s te maken en het verwijderen van de kieswortel. Om zeker te weten dat je alles goed verwijderd en er geen wortelrestje in blijft zitten maak je voor en na extractie röntgenfoto’s. Wortelrestjes kunnen namelijk gaan ontsteken en meer problemen veroorzaken in de kaak. Er is waarschijnlijk sprake van ‘trauma’ geweest door een klap van een ander paard of toch zelf hard zijn hoofd gestoten. De kieswortel is inmiddels succesvol verwijderd en de pony staat weer heerlijk thuis!