Vernevelaar

  • Bericht gepubliceerd op:01/05/2023
  • Berichtcategorie:dierenarts
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Er zijn veel paarden met een luchtwegprobleem. Een paard hoort NIET te hoesten. Ook niet bijvoorbeeld een kuch bij het aandraven. 8 op de 10 paarden die hoesten hebben ‘equine asthma’, maar niet alle paarden met astma hoesten. Het belangrijkste is dan om de omgeving van het paard waar mogelijk aan te passen, waarbij bodembedekking en type ruwvoer een belangrijke rol spelen. In een acuut geval zijn wel vaak eerst ondersteunende medicijnen nodig. Om luchtwegen gezond te houden, overtollig slijm af te voeren en/of ontsteking te verminderen kun je ook (dopingvrij) een stoom of vernevel kuur doen. Dit kan gewoon op stal, tijdens het wandelen, poetsen of opzadelen. De meeste paarden accepteren het super na een rustige introductie, want het maakt nagenoeg geen geluid. Deze 10 jarige ruin krijgt een rustgevende oplossing (sano stress) in de stoom tijdens zijn boxrust. Hij heeft het masker hier voor het eerst op. Als je meer informatie zou willen of als je vragen hebt, stuur dan een mail naar info@mariloudierenarts.nl