Snijtanden met wortel

  • Bericht gepubliceerd op:20/04/2024
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Deze 3,5 jarige ruin had zijn snijtanden wat bijzonder georganiseerd. Rond deze leeftijd zijn ze volop aan het wisselen, maar hier gaat het niet zoals zou moeten.

Op de eerste en tweede foto zie je dat er 2 tanden naar voren zijn geduwd. De grote tand is al een volwassen tand, de kleine tand er naast moet nog wisselen en is dus een melktand. Normaal duwt de volwassen tand de melktand er langzaam (bijna recht) uit. Daardoor heeft een melktand dan ook bijna geen wortel meer als deze er uit komt.

Op de derde foto zie je dat er een melksnijtandje overdwars ligt en dat er een volwassen snijtanden aan de binnenzijde van de melksnijtand doorkomt. Door dit ‘foutje’ is er te weinig ruimte duwt de doorkomende volwassen snijtand de twee tanden van de eerste en tweede foto naar voren.

Op de vierde foto zie je dat ik 3 melksnijtanden heb getrokken om ruimte te maken voor de volwassen snijtanden. Je ziet hier ook dat de middelste tand op de foto nog wèl een wortel had! Dit komt doordat de volwassen snijtand aan de binnenzijde doorkwam en de wortel dus geen druk gaf. Hij zou er net zo uit moeten zien als de melktand rechts op de foto.

Op de laatste foto zie je de situatie na een maand ongeveer, met ander licht, vandaar dat deze iets minder duidelijk is. Je ziet dat de volwassen snijtand nu verder door is gekomen en de andere volwassen tand niet nog verder uit de rij duwt door de ruimte die hij nu heeft.