Jonge gebitsbehandeling

  • Bericht gepubliceerd op:02/06/2022
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:1 minuten gelezen

Jonge paarden hebben vaak meer dan eens per jaar een gebitsbehandeling nodig, omdat hun mond continue veranderd met het wisselen. Op deze foto zie je heel duidelijk de leeftijd van deze jonge merrie. De middelste snijtanden wisselen op 2,5 jarige leeftijd, die er naast op 3,5 jarige leeftijd en de buitenste op 4,5 jarige leeftijd. Deze merrie is dus rond de 3,5 jaar. De 2e volwassen snijtanden zijn aan het doorkomen en rond een leeftijd van 4 zullen die volwassen snijtanden elkaar gaan raken, dan zijn ze in ‘occlusie’. De buitenste snijtanden zijn nu nog melktanden, die zijn over ongeveer een jaar aan wisselen toe. Bij een jong paard is het meestal dus vrij makkelijk te zien hoe oud ze zijn, al blijft het een schatting! Er zijn zeker ook paarden die net wat later of juist eerder zijn met het wisselen, maar meestal klopt het redelijk. Naarmate ze ouder worden kijken we naar andere punten in het gebit dan het wisselen. Dan wordt het schatten soms ook wat lastiger door afwijkende slijtage. Gelukkig hebben we tegenwoordig altijd paspoorten bij onze paarden en komt het maar weinig voor dat de leeftijd onbekend is!