Wolfskiezen

  • Bericht gepubliceerd op:22/03/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Deze jonge pony was wat gevoelig met het bit en de aanleuning. Tijdens de gebitsbehandeling zagen we in de bovenkaak twee wolfskiezen. Dat zijn kleine kiesjes voor de eerste kies, waardoor je kans hebt dat het bit tegen dit kiesje aan tikt bij bepaalde beweging van het bit. Deze wolfskiezen kunnen met het wisselen van de voorste ‘grote’ kies er mee uit vallen, maar dat gebeurd lang niet altijd. Met de sedatie in combinatie met lokale verdoving zijn de wolfskiesjes bij deze merrie verwijderd. Nu mag ze enkele dagen geen bit in en zal ze daarna het werk weer rustig op pakken. Gelukkig is er na het verwijderen vaak maar een klein ‘gaatje’ in het slijmvlies welke je niet hoeft te hechten. Naast de twee wolfskiezen is er ook een dop verwijderd (filmpje). Dit was de laatste dop die ze nog kwijt moest, de volwassen kiezen kunnen nu langzaam verder door komen. Erg belangrijk om zo’n jong gebit goed te monitoren, liefst elke half jaar een gebitscontrole! Zo kun je hopelijk een goede basis geven voor een mooi gebalanceerd gebit voor de rest van haar leven!