Spiegeltje

  • Bericht gepubliceerd op:08/07/2022
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Waarom kijken paardentandartsen altijd met zo’n spiegeltje in de mond? Omdat de mond te diep is en niet zo ver open kan dat we alles goed kunnen zien zonder. Daarom is de sedatie bij een gebitsbehandeling ook zo belangrijk. Zelfs de braafste paarden houden teveel kaakspanning en zullen toch teveel bewegen om een goed beeld te krijgen van de paardenmond. Met voldoende sedatie, de juiste materialen en kennis kun je een de paardenmond netjes onderhouden en heb je problemen in de mond sneller in de gaten. Op deze foto’s zie je verschillende stadia van infundibulum necrose. Dit zijn een soort ‘gaatjes’ en zorgen dat de betreffende kies minder sterk wordt. Goed monitoren of soms ook doorsturen voor röntgenfoto’s zijn bijvoorbeeld opties. Zo’n kies kan op een gegeven moment breken als de schade zich uitbreid, maar het kan ook een hele tijd stabiel blijven. In elk geval belangrijk dit goed door je tandarts te laten monitoren!