Een kijken in een paardenmond.

  • Bericht gepubliceerd op:08/07/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Er gaven wat mensen aan dat ze bij de foto’s in de mond het soms wat lastig vonden te zien waar ze nou precies naar keken. Logisch ook als je nog nooit over de schouder van een paardentandarts heb mee gekeken!

Je opent de mond met de mondsperder als het paard goed gesedeerd is. Met behulp van een goede hoofdlamp krijg je voldoende licht en met behulp van de spiegel kun je van meerdere kanten kijken.

Deze merrie was 2 jaar geleden voor het laatst behandeld en je ziet wat de scherpte van de kiezen heeft gedaan met haar wangen op de 2e foto. De donkere verkleuring van de wang op de linker foto en de ulcers in de wang, te zien in de spiegel, op de rechter foto. Deze laesies zijn van het prikken van de scherpe emaillepunten: de witte scherpe punten aan de rand van de kiezenrij. De wangen gaan dan ook al kapot tijdens het kauwen, dus zonder strakke neusriem of scherp bit.

Sommige paarden gaan dan minder eten van het ongemak, maar deze merrie was gewoon mooi op gewicht gebleven. Ook als je dus geen grote signalen krijgt van je paard, laat het gebit zeker jaarlijks behandelen!