Klinische keuring

  • Bericht gepubliceerd op:29/01/2023
  • Berichtcategorie:keuring / dierenarts
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Bij een klinische keuring bekijk je het hele paard van hoofd tot staart. Ogen, mond (zonder mondsperder, dus beperkte beoordeling), je voelt de hals en rug af, kijkt onder de staart en voelt naar de staarttonus, luistert naar het hart, de longen, de luchtpijp, voelt lymfeknopen af, bekijkt stand, bespiering, en nog meer! Vaak zijn mensen het meest ge├»nteresseerd in het onderzoek aan de benen, maar het gaat over zo veel meer. Toch fijn om die check te hebben voor je een paard aankoopt of wanneer je twijfelt of je paard ergens last van heeft. Hier op de foto zie je een deel van het onderzoek aan de benen, inclusief de buigproef van een achterbeen. De buigproef bootst eigenlijk belasting na van het betreffende been en zijn gewrichten. Bij een buigproef in een klinische keuring pak je het hele been in 1x, bij kreupelheidsdiagnostiek deel je die buigproef op in meerdere punten van het been. Bij een kreupelheidsonderzoek wil je namelijk weten waar een paard kreupel aan is en bij de keuring wil je weten of een paard kreupel is. Advies is: keur je paard altijd voor aankoop! Of alleen klinisch of zowel klinisch als r├Ântgenologisch, vraag je dierenarts voor advies!