Paarden die wisselen

  • Bericht gepubliceerd op:14/05/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Bij paarden die nog aan het wisselen zijn, veranderd er een hoop in de mond. Doppen vallen er uit, volwassen kiezen komen door, snijtanden wisselen. Dat zorgt voor veel verandering van de drukverdeling in de mond, elke keer als er weer iets is gewisseld. Deze jonge merrie was daarom na een half jaar weer voor een gebitsbehandeling aan de beurt. Je ziet op het linker plaatje een kies die wat dominanter lijkt met er voor een nog doorkomende kies. De dop is dus even geleden van de volwassen kies gekomen en die kies is nog niet volledig tot het kauwoppervlak door. De ‘dominantere’ kies, is dus niet persee dominant, maar de voor liggende kies moet nog verder door komen. Een klassiek beeld in de mond van een jong paard. Op de rechter foto zie je hoe scherp de enamelpunten al weer waren, de ‘witte punten’ richting de tong. In een jonge paardenmond kun je vaak veel bijsturen ten gunste van de balans in de toekomst van het gebit. Met eens per jaar behandelen, loop je dan toch vaker achter de feiten aan. Gelukkig voor deze jonge merrie wordt ze netjes bijgehouden!

Dit bericht heeft 78 reacties

Reacties zijn gesloten.