Correcties 15 jarige pony

  • Bericht gepubliceerd op:20/05/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Deze 15 jarige lieve pony mocht als nieuwe aanwinst op de manege het gebit eens goed laten bekijken. Er waren wel wat correcties nodig en in de toekomst gaan we het gebit ook in de gaten houden.

Ze had een milde ‘smile’ van haar snijtanden, te zien op de 2e foto. Je ziet dat de snijtanden van de bovenkaak midden voor wat langer zijn en wat korter worden naar buiten toe, de vorm van een smile 😄

Bij de kiezenrij linksonder (3e foto) was er een kies een klein stukje uit de rij verplaatst. waardoor er ruimte was gekomen tussen die kies en de aangrenzende kiezen. Dit noem je diastasen en hier kan voer tussen vast zitten. Als voer er niet meer tussenuit kan komen, kan dit gaan rotten en voor flinke ontstekingen gaan zorgen. Op de foto zie je dat de diastase door mij is geleegd en dat er gelukkig nog maar weinig ontsteking is. Het tandvlees is nog mooi lichtroze en amper terug getrokken. Als je kunt kiezen, zou hooi beter zijn dan kuil voor een paard met diastasen. Kuil kun je vergelijken met ‘draadjesvlees’, het blijft sneller tussen diastasen zitten.