Tandenfee

  • Bericht gepubliceerd op:08/02/2024
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

De tandenfee mag weer langs komen, gister zijn deze doppen verwijderd bij een bijna 4 jarige KWPN merrie. Daarnaast haar hele gebit netjes behandeld, zo kan ze weer fijn verder in haar opleiding zonder ongemakken in de mond!

Ze miste al 1 dop in de bovenkaak en dat geeft een disbalans in de kiezenrijen. De kiezenrijen zijn dan niet mooi symmetrisch, want aan de rechterkant was een dop aanwezig (steekt uit boven kauwoppervlak) en aan de linkerkant de volwassen net doorkomende kies (nog onder het kauwoppervlak).

Na het voelen aan de doppen in de onderkaak had ik er al 1 in m’n hand, zo los zat deze. Die aan de andere kant dus ook verwijderd, anders hadden we opnieuw een disbalans.

Op de foto zie je een mooi verschil tussen de vorm van de kiezen in de onder en bovenkaak. De melkkies uit de bovenkaak lijkt meer op een vierkantje en de 2 uit de onderkaak meer een rechthoek.

Een jong paard kan het beste 2x per jaar worden gecheckt door een paardentandarts, de mond is zo veranderlijk met al het wisselen en doorkomen van kiezen en tanden!

#jongepaarden#kiezenwisselen#paardentandarts#mariloudierenarts#gebitsbehandelingpaard#paardendierenarts#kwpnmerrie#paardengebit#paardenleven#doppenverzamelen#paardenzorg#equinedentalcare#equinedentist#equinedentalvet#horsevet#horsemouth#babyhorseteeth#kwpnhorse#horsedentistry#horsecare