Scherpe enamelpunten

  • Bericht gepubliceerd op:04/06/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Met regelmaat voel ik in een paardenmond waar ik bijna mijn vingers open haal. Sommige paarden hebben zulke scherpe enamelpunten aan de zijkant van de kiezenrij, dat er ook wondjes of zelfs een snee in de wang (of tong) ontstaan. Dit kan tijdens het kauwen of een enkele keer ook door een strakke neusriem worden veroorzaakt in combinatie met de scherpe punten op de kiezen.

Het wisselt enorm per paard hoe snel scherpe enamelpunten ontwikkelen. Sommige paarden hebben baat bij 2x per jaar behandelen en een ander hoeft maar 1x per jaar. Kwaliteit en hoeveelheid ruwvoer heeft grote invloed, maar zeker ook aanleg en leeftijd van het paard. Op heel zacht hooi/kuil en krachtvoer hoeft een paard bijvoorbeeld veel minder grote maalbeweging te maken en ontstaat er sneller scherpte.

Je ziet op de foto’s meerdere wondjes in de wangen. Variatie van enkele snedes (foto 1), verse wondjes, (foto 2) tot diepere ulcers en littekenweefsel (foto 3).