Voer tussen de kiezen

  • Bericht gepubliceerd op:25/10/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Op de onderste foto’s zie je voer tussen de kiezen zitten. Dit kan alleen gebeuren als de kiezen niet strak op elkaar aansluiten, dit noem je diastasen. Op de bovenste foto zie je een diastase waar het voer uit is gehaald.

Diastasen kunnen ontstaan door disbalans in de mond (bijv. trauma, verkeerd of niet behandelen), maar ook door aanleg of wanneer de kiezen ‘bijna op’ zijn bij een ouder paard. Je kunt het dus niet altijd voorkomen, maar wel zorgen dat de schade beperkt blijft door meermaals per jaar een gebitsbehandeling bij een goed opgeleide paardentandarts.

Er zijn verschillende gradaties in de ernst van de diastasen. Wanneer voer vast gaat zitten en rotten krijg je ontsteking van het tandvlees. Dit kan soms diepe ‘pockets’ tussen het tandvlees creëren en zelfs de stevigheid van de betreffende kiezen aantasten. Bij ernstige gevallen ruik je als eigenaar de vieze geur soms al van buitenaf!
#diastase#paardengebit#paardenmond#paardenkiezen#gebitsbehandelingpaard#paardendierenarts#mariloudierenarts#paardenzorg#equinedentalvet#dentalvet#horsedentistry#horsedentalcare#horsevet#cheeckteeth