Volwassen snijtanden

  • Bericht gepubliceerd op:07/01/2024
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Op foto 1 zie je een ruim 3,5 jarig paard. De middelste snijtanden zijn volwassen. De 102 en 202 komen steeds verder door; De 2e (melk) tanden vanaf het midden, die scheef lijken te zitten, worden er uit geduwd door de volwassen snijtanden. De buitenste snijtanden zijn nog melktanden en wisselen rond een leeftijd van 4,5 jaar.

Op de 2e foto zie je de snijtanden van een 5,5 jarig paard, hier zijn dus alle snijtanden volwassen en netjes op elkaar aangesloten.

Op de 3e foto zie je de snijtanden van een 12 jarig paard. Opvallend verschil is zo dat ze een stuk langer zijn. De tanden zijn niet persee door gegroeid tot een leeftijd van 12, maar komen wel steeds verder het kaakbot uit. Hierdoor zie je dus ‘meer tand’, dat noem je kroon.

Als je meer precies een leeftijd wilt schatten kijk je zeker niet alleen naar de lengte van de kroon van de snijtanden. Op het kauwoppervlak zie je namelijk een bepaald slijtingspatroon waar je voor leeftijden een betere inschatting kan maken. En je kijkt naar de hele mond en het paard natuurlijk. Hoe jonger het paard, hoe makkelijker je de leeftijd vaak in kunt schatten.

@fvd_fotografie Bedankt voor de foto’s!
#paardengebit#mariloudierenarts#paardentandarts#paardenmond#paardentanden#leeftijdschatten#snijtanden#gebitsbehandelingpaard#gegevenpaardnietindebekkijken#horsevet#horsedentalwork#dentalvet#horseteeth#equinedentalvet#equinelife#aginghorses#jongepaarden#kwpnhorses