Supernumerary

  • Bericht gepubliceerd op:20/01/2024
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Deze 15 jarige merrie is jaarlijks (elders) aan haar gebit behandeld, de laatste jaren zonder sedatie en met de hand. Dat geeft zoals je hier ziet helaas een beperking van je behandeling.

De eerste gedachte bij het beeld van de eerste foto was: Er mist bovenin vast een kies, daarom is die kies in de onderkaak niet goed afgesleten.

Dan ga je kiezen tellen en blijkt hij in de onderkaak een extra kies te hebben! Een supernumerary. Dat zie je niet vaak!

Deze merrie eet ook langzaam. En als ze gereden zou worden merkte je dat ze niet kan nageven. Deze extra kies blokkeert namelijk dat de onderkaak netjes naar voren kan schuiven over de bovenkaak zoals tijdens het nageven.

Zo’n extra kies kan ook pas later doorkomen rond zo’n 8-9 jaar, dus als ze verder allang uitgewisseld zijn in het gebit. Ik verwacht dat deze kies er dus al wel enkele jaren zit, maar hoe lang precies, gaan we niet meer achter komen.

Het liefst haal je zo’n extra kies er uit op een kliniek met vooraf en achteraf röntgenfoto’s. Maar je kunt ook bekijken hoe ver je hem (in meerdere behandelingen) ingekort krijgt, zolang het paard nog voldoende kan blijven eten. Deze merrie was zeker niet te mager en werd niet gereden, dus we bekijken of we haar zo comfortabel kunnen krijgen. Anders gaat ze waarschijnlijk alsnog naar een kliniek voor een kiesextractie.

#rariteitenkabinet#paardentandarts#paardengebit#gebitsbehandelingpaard#mariloudierenarts#paardenkies#supernumerary#extrakies#irishsportshorse#horseteeth#equinedentalvet#horsedentistry#equinedentalcare#horsevet#paardenwelzijn#paardendierenarts