Pony met overbeet

  • Bericht gepubliceerd op:01/04/2022
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Deze pony heeft een overbeet. Van een afstandje is er niet zo veel aan hem te zien, maar als je de lippen opzij doet kun je er niet omheen. Bij zo’n gebit is het heel belangrijk om deze meer dan 1x per jaar te behandelen. Zo zorg je dat de mond zo functioneel mogelijk blijft om te eten en eventueel te rijden.

Tijdens het eten maakt een paard een maalbeweging met de onderkaak over de bovenkaak. Als de onderkaak niet makkelijk en vrij over de bovenkaak kan malen zal het kauwen dus lastiger gaan. Dan zie je dat de paarden bijv. magerder worden of geen spieropbouw krijgen door te weinig voedselopname. Je kunt de overbeet niet weg krijgen, maar je kunt het gebit wel goed bijhouden. Zo gaat het eten makkelijker en gaat het rijden vaak ook nog prima. Let wel op wat je vraagt tijdens het rijden, de onderkaak kan in dit geval namelijk moeilijk naar voren bewegen over de bovenkaak zoals tijdens het nageven.

marilou.dierenarts 2022 03 31T07 09 11.000Z