Fokmerrie

  • Bericht gepubliceerd op:22/01/2023
  • Berichtcategorie:paardentandarts
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Deze 9 jarige fokmerrie was al even niet behandeld aan haar gebit en was wat mager. Haar kiezenrijen functioneerde niet netjes als een geheel, maar door onsymmetrische slijtage van de kiezen ontstaat een dysbalans. Daarbij waren de kiezenrijen erg scherp. Je ziet op de 2e foto in de spiegel een verticale donkere streep, dat is een snee in de wang door die scherpte. Ze had op nog enkele andere plekken kapotte wangen. Dit is niet ontstaan door een bit of hoofdstel, maar gewoon tijdens het kauwen. Ook voor paarden die niet gereden worden zijn gebitsbehandelingen belangrijk. Deze merrie liet geen duidelijke klachten zien, maar had wel duidelijk ongemak en langzaam wat gewichtsafname. Paarden stoppen pas echt met eten als het echt heel heftig is of als er acuut verandering/trauma is. Vaak gaan ze eerst gewoon wat langzamer of iets minder eten of zie je dat ze over maanden langzaam afvallen. Zorg dus dat je paard jaarlijks gecontroleerd of behandeld wordt