Snijtanden

  • Bericht gepubliceerd op:13/11/2022
  • Berichtcategorie:dierenarts
  • Leestijd:1 minuten gelezen


Deze snijtanden hebben wat te verduren gehad. Paarden kunnen door stress of verveling een ‘stalondeugd’ ontwikkelen, maar beter genoemd een ‘stereotypie’. Deze afwijkingen aan de snijtanden komen bijvoorbeeld door kribbebijten en luchtzuigen, waarbij de snijtanden afwijkend slijten. Ook als je deze paarden in een ‘perfecte’ leefomgeving plaatst waar al het natuurlijke gedrag tot uiting kan komen, zullen de paarden die dit al langer doen vaak alsnog doorgaan met de aangeleerde stereotypie. Ze zijn namelijk verslaafd aan de endorfines die vrij komen bij deze gedraging. Toch is het altijd de moeite waard de leefomstandigheden proberen aan te passen als je een paard hebt met een stereotypie. Voldoende kleine porties (ruw)voer, vrije beweging, sociaal contact, vers drinkwater, trainingen die passen bij het niveau van je paard en grote stressfactoren verminderen. Paarden met een stereotypie kunnen ook een onderliggend probleem hebben, dus altijd goed om met je dierenarts te bespreken wat je wel of juist niet moet doen als je paard een stereotypie heeft. Het blokkeren van de gedraging is namelijk zelden de oplossing.